StoryMe Family

Hoe we samen met Plan International meisjesrechten verdedigden tijdens het EK.

Marth

Jul 01, 2021

10 min read

null null
girlsrights-football-plan-storyme
StoryMe & Plan International Belgium vechten voor meisjesrechten met symbolische campagne tijdens EK.

Plan International Belgium richtte jaren geleden al verschillende succesvolle voetbalprojecten op voor meisjes in Afrika, waarbij ze voetbal inzetten als motor voor verandering. Dit jaar wilden ze hun kans grijpen om ook in België extra aandacht te vragen voor meisjesrechten tijdens het Europees Kampioenschap. Samen met Belgian Red Flame Julie Biesmans ontwikkelde StoryMe een video- en radiocampagne voor Plan International om gendergelijkheid en meisjesrechten te verdedigen.

Kindhuwelijk, tienerzwangerschap en geweld tegen meisjes buiten spel gezet tijdens het EK.

Op 12 juni, tijdens de rust van de match België-Rusland op La Une, hoorden de kijkers plots de stem van voormalig commentator Michel Lecomte. Hij becommentarieert beelden van een vrouw die voetbalt voor de wereldbeker, en op weg naar de goal obstakels als kindhuwelijk, tienerzwangerschap en geweld tegenkomt. Deze obstakels werden in animatie en text on screen tot leven gebracht als voetballende tegenstanders.

Door deze sterke videoboodschap te tonen tijdens de pauze van een belangrijke EK match, konden StoryMe & Plan International Belgium op een krachtige manier de aandacht van meer dan een miljoen kijkers even vestigen op meisjesrechten en gendergelijkheid.

Bekijk in deze Behind The Scenes video hoe de TV-spot tot stand is gekomen:

De campagne werd verder versterkt door een radiospot met diezelfde voice-over van Michel Lecomte, alsook enkele online video’s van straatinterviews met Julie Biesmans, topspeelster bij de Belgian Red Flames.

Belgian Red Flame Julie Biesmans verdedigt gendergelijkheid tijdens straatinterviews

Als Plan International Belgium ambassador draagt ook Julie Biesmans haar steentje bij om te laten zien dat er geen geslacht op voetbal staat. Samen met de crew van StoryMe ging ze de straat op om mensen te interviewen in Brussel en Luik. Ze vroeg hen welke Belgische voetballers ze kenden en kreeg, zoals verwacht, steeds dezelfde namen van mannen te horen. Ook wanneer ze specifiek vraagt naar vrouwelijke voetbalspeelsters, hebben de meeste mensen geen idee dat ze eigenlijk tegen een van de beste vrouwelijke voetbalspeelsters van het land spreken. Met deze video’s creëert Plan International Belgium ook online awareness rond hun strijd voor gelijke rechten en kansen voor meisjes, onder andere door middel van voetbalprojecten.

De video’s zijn te zien op Auvio en de kanalen van Plan International. De radiospots zijn te horen op RMB en IP (Nostalgie FR).

Deze campagne is mogelijk gemaakt door een top crew & cast:

VIDEO + AUDIO SPOT 
Crew
 

Cast 

VOXPOPS MET JULIE BIESMANS

Crew

You may also like.